Bulletin k utkání #19.12.2020
BK ARMEX Děčín - ERA Basketball Nymburk
V sobotu přijede Nymburk

V sobotu přijede Nymburk

Tým Nymburku prošel v dlouhé přestávce mezi loňskou a současnou sezónou řadou změn, přesto zůstává velmi silný, i když už utrpěl jednu porážku, a to na palubovce pražského USK, kde domácí vyhráli jednoznačně 88:72 a přerušili tak neuvěřitelně dlouhou sérii 93 výher v řadě. V dalších dvanácti zápasech Nymburští nezaváhali a drží se se stejnou bilancí jako Opava na první příčce tabulky, i když výsledky v Prostějově (95:98) nebo Pardubicích (91:97) byly těsné a zápasy se rozhodovaly až v koncovce.

Z českých hráčů odešli z nymburského dresu především Jaromír Bohačík, který zamířil do francouzského Štrasburku, kapitán mužstva, Pavel Pumprla, po jehož službách sáhla prvoligová Slavia Praha, a pivot Martin Peterka, jenž se upsal německému Braunschweigu působícímu v Bundeslize. Ze zahraničních borců opustili tým Booker, Dixon, Rogič i Hankins. 

Osu týmu tak tvoří zkušení čeští basketbalisté Benda, Kříž, Šafarčík a Hruban, zůstal také Američan Dalton. Nově příchozími jsou pivot Luboš Kovář ze Svitav, nebezpečný americký střelec Jerrick Harding, americké křídlo Omar Prewitt a další Američan, pivot Stephen Zimmerman, který si vyzkoušel NBA v dresu Orlanda. Na rozehrávku pak přišel Belgičan Retin Obasohan, jenž nahradil slovinského borce Luku Rupnika, který se s Nymburkem rozloučil v říjnu a zamířil do španělské Zaragozy. Zatím poslední posilou je Lukáš Palyza přicházející z týmu BK Olomoucko. Příležitost ale dostávají i nadějní mladíci - Rylich, Jirák či Kábrt.

Kromě Kooperativa NBL působí Nymburk opět v Lize mistrů, kde v základní skupině B odehrál již čtyři zápasy. Nejprve prohrál na půdě francouzského Dijonu 85:61, pak však získal v Turecku dost možná postupovou výhru nad celkem Tofas Bursa 93:96 v prodloužení, aby následně dvakrát s přehledem přehrál kyperský Keravnos - doma ve Sportovním centru Nymburk 96:69 a naposled v úterý 15.12. na Kypru 69:102. Zbývající dva domácí duely s Dijonem a Bursou sehraje Nymburk v Praze v hale Královka v lednu.

V české lize tým českého šampióna táhne Harding s průměrem 18,6 bodu, následují Prewitt se 14,7 bodu na utkání, Hruban přidává 14,6 bodu, Obasohan má průměr po pěti zápasech 12,4 bodu, Palyza za čtyři zápasy 12,5 bodu. Kvalitu má Nymburk ale na všech postech a všichni jeho hráči jsou nebezpeční pro koš soupeře. V současnosti jsou zranění Harding a Šafarčík.

Bez zajímavosti rozhodně není fakt, že nymburský asistent trenéra ze Slovinska Aleksander Sekulić se stal začátkem listopadu hlavním trenérem slovinské mužské reprezentace pro kvalifikační boje o Eurobasket 2022, konající se mj. v Praze. Slovinsko je úřadující mistr Evropy a v úvahách o obsazení tohoto prestižního postu padala zvučná jména jako Itoudis nebo Obradovič. Role Slovince se však v Nymburku nezměnila a nadále zůstává asistentem izraelského stratéga Orena Amiela.

Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: "Nymburk je nejlepší tým v Kooperativa NBL. Čeká nás družstvo nabité reprezentanty a velmi dobrými cizinci. Pro nás je výzva si zahrát proti čtvrtfinalistovi Ligy mistrů."

Filip Kroutil, křídlo BK ARMEX Děčín: "V sobotu nás čeká český hegemon, a to Nymburk. V poslední zápasech se ukázalo, že máme na to hrát s týmy na špičce tabulky, a Nymburk nebude výjimkou. Už jednou letos prohrál, tak proč ne i podruhé? Do zápasu musíme dát naprosto všechno, protože devadesát devět procent stačit nebude."

Rozhodčí: Kučírek Martin, Salvetr Rudolf, Pokorný Štěpán. Komisař: Hlaváček Pavel

Zpět na úvod